Kako ohladimo stanovanje v poletni vročini

Prezračimo stanovanje

Vsako poletje doživimo vročinski val, včasih tudi vročinske valove. Veliko nas ni pristašov klime, pa vendar bi želeli naše stanovanje ohraniti malenkost manj vroče kot je zunaj.

Z leti so se sledeče metode izkazale kot najboljše:

1. Jejmo zunaj
Pa to ne pomeni, da jejmo dejansko zunaj na vročini, temveč jejmo v službi ali pa si kosilo za naslednji dan pripravimo zvečer. Tako nam ne bo potrebno kuhati popoldan in še dodatno segrevati stanovanja.
Čeprav za tako vroče poletne dni niti ne rabimo kuhati, saj so lahkotne in sveže solate popolnoma dovolj.

2. Večerno zračenje
Zvečer, preden se vležemo v posteljo, dvignimo rolete in odprimo na stežaj vsa okna ter vrata. Tako bomo naredili čez noč prehih v stanovanju, ta pa se bo vsaj za kakšno stopinjo ali dve ohladil.
Pa ne pozabite na sprej, tekočino…proti komarjem.

3. Jutranja tema
Zjutraj ko ustanemo in preden se odpravimo v službo, zaprimo okna in spustimo rolete čisto do konca, da bo v stanovanju tema.
V kolikor imate žival, pustite eno okno brez spuščene rolete, tako, da ima vaš hišni ljubljenec svetlobo.

4. Rjuhe
Če smo čez vikend doma in potrebujemo svetlobo, obesimo na okna mokre rjuhe. S tem imate lahko okno tudi malce odprto, saj bo mrzla tekočina hladila zrak.

5. Ventilator
Velikorat je problem pri tem, da se stanovanje nikakor noče shladiti, saj se zrak ne meša dobro ali se sploh ne. Omislimo si ventilator, ki bo pomagal pri mešanju zraka, pa še prijetno bo pihljal.